×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Renovatiepremie voor dakwerken: hoeveel, en hoe aanvragen?

Indien je je dak wil renoveren, dan kom je in aanmerking voor het verkrijgen van verschillende premies en andere financiële aanmoedigingen. De belangrijkste premie die je kan krijgen is ongetwijfeld de renovatiepremie van de Vlaamse Overheid. Maar dat is zeker niet de enige.

Om het overzicht te bewaren, lijsten we hier alle premies op die je kan krijgen bij het renoveren of isoleren van je dak.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten

Renovatiepremie voor dakwerken en/of dakisolatie

De overkoepelende renovatiepremie is een premie van de Vlaamse Overheid voor grote renovatiewerken aan je woning. Er zijn verschillende categorieën van werken die in aanmerking komen voor de premie. Eén van deze categorieën is dakwerken.

De overkoepelende renovatiepremie vervangt de vroegere Renovatiepremie en Verbeteringspremie. Deze twee premies kunnen voortaan niet meer worden aangevraagd.

Voor welke dakwerken kan je een premie krijgen?

Niet elke renovatie of herstelling komt in aanmerking voor het verkrijgen van een renovatiepremie, al is de lijst best wel uitgebreid.

Dit zijn de dakwerken waarvoor je een renovatiepremie kan aanvragen.

Het aanbrengen van dakisolatie komt dus niet in aanmerking voor het aanvragen van de renovatiepremie. Hiervoor moet je je wenden tot de dakisolatiepremie van de netbeheerder.

Hoeveel bedraagt het premiebedrag?

Het exacte premiebedrag dat je kan krijgen, hangt enerzijds af van het factuurbedrag, en anderzijds van je inkomen. Afhankelijk van je inkomen bedraagt de premie 20% of 30% van het factuurbedrag (exclusief BTW).

Het premiebedrag voor dakwerken is wel gelimiteerd tot 3.333 euro.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om de premie te kunnen krijgen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

Hoe de premie aanvragen?

Je kan de premie pas aanvragen van zodra alle werken zijn uitgevoerd, en alle facturen zijn betaald. Deze facturen moet je immers indienen in je premiedossier. Let er op dat je de werken laat uitvoeren door een erkend aannemer, en dat de facturen correct zijn opgesteld.

De premie kan je makkelijk online aanvragen via de website wonenvlaanderen.be. Nadat je je aanvraag hebt ingediend, ontvang je binnen de maand een ontvangstbevestiging. Een definitieve beslissing omtrent je premieaanvraag volgt steeds binnen de 12 maanden na je aanvraag.

dakrenovatie © Shutterstock - Wanneer je je dak laat renoveren, kom je in aanmerking voor verschillende premies van de overheid

Premies van de netbeheerder voor dakisolatie

Voor dakisolatie kan je dus geen renovatiepremie aanvragen. Hiervoor moet je je wenden tot een specifieke premie van de netbeheerder.

Hoeveel bedraagt het premiebedrag?

Voor de dakisolatiepremie van de netbeheerder krijg je een bepaald bedrag per vierkante meter uitbetaald. De hoogte van het bedrag wordt bepaald door het feit of je de isolatie zelf plaatst, of laat plaatsen door een erkend aannemer. In dat laatste geval krijg je namelijk een hogere premie.

Indien je de dakisolatie zelf plaatst, dan krijg je een premie van 2 euro per m². Laat je de dakisolatie plaatsen door een erkend aannemer, dan stijgt de premie naar 4 euro per vierkante meter isolatie die je laat plaatsen.

Wat zijn de voorwaarden?

Ook hier moet je voldoen aan enkele voorwaarden om de premie te kunnen ontvangen. Dit zijn de voornaamste voorwaarden.

Hoe de premie aanvragen?

Je moet eerst de dakisolatie aangebracht hebben en de facturen betaald hebben vooraleer je je aanvraag kan doen. De betaalde facturen moeten immers meegestuurd worden bij de premieaanvraag.

Belangrijk is dat de facturen correct zijn opgesteld, en dat ze de juiste informatie bevatten. Het gaat dan ondermeer over de opbouw van de isolatie, het type dakisolatie en ook de Rd-waarde. Om zeker te zijn dat de facturen correct zijn, werk je best samen met een geregistreerde aannemer.

De premie moet je aanvragen op de website van netbeheerder Fluvius.

Gemeentelijke premies

Naast de renovatiepremie voor dakwerken en de premie van de netbeheerder kan je ook nog lokale premies verkrijgen. Maar dit hangt uiteraard af van de gemeente waarin je woont. Elke gemeente is immers vrij om zelf te beslissen of ze, bovenop de bestaande premies, ook nog een extra premie geven voor dakwerken of dakisolatie.

Indien je toch een premie krijgt, gaat het echter vaak om vrij kleine bedragen. Toch kunnen alle beetjes helpen om je investering draaglijker te maken.

om te weten of je zo’n gemeentelijke premie kan krijgen, neem je best contact op met je lokale gemeentebestuur.

Verlaagd BTW-tarief

Tot slot kan je ook nog genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6% voor het renoveren van je dak. Dit verlaagde BTW-tarief geldt echter enkel voor privé-woningen die ouder zijn dan 10 jaar. Ook woningen die slechts gedeeltelijk voor professionele doeleinden worden gebruikt, komen in aanmerking.

Belangrijk is wel dat het hele project, zoals de aankoop als de plaatsing van de materialen, door dezelfde aannemer moeten gebeuren.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakwerkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakwerker in uw buurt
Vergelijk gratis meerdere offertes