×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dak reinigen: verschillende methodes met richtprijs

Je dak is onderhevig aan heel wat weersinvloeden. Als gevolg hiervan zal je dak na verloop van tijd vervuild raken. Een dakreiniging dringt zich dan op. Je dak reinigen doe je niet enkel om het dak er terug goed te laten uitzien, maar ook om het in goede staat te houden. Een vervuild dak kan immers op verschillende manieren de levensduur van je dak verminderen.

Je dak reinigen kan je doen op diverse manieren, afhankelijk van hoe je dak juist verontreinigd is. Hieronder bespreken we de verschillende methoden om je dak te reinigen, en hoe hierbij te werk gegaan wordt.

In dit artikel:

Soorten dakreiniging

Je dak kan op diverse manieren worden gereinigd. Welke methode je moet toepassen hangt af van hoe je dak juist verontreinigd is, of wat je juist wil uitvoeren.

Algemene dakreiniging

dakreiniging © Shutterstock - Een algemene dakreiniging kan je uitvoeren met of zonder reinigingsmiddel

In een eerste methode zal je gewoon een algemene dakreiniging kunnen uitvoeren. Een algemene dakreiniging doe je vooral om alledaagse verontreiniging weg te werken, en om je dak er weer netjes te laten uitzien.

Hoe je bij deze methode te werk gaat, hangt vooral af van het type dakbedekking.

Dakpannen of dakplaten

Een dak met dakpannen of dakplaten kan je gerust reinigen met een hogedrukreiniger. Bij slechts milde verontreiniging volstaat het om het dak te reinigen met heet water. Heb je eerder last van zware verontreiniging, dan kan je eventueel een reinigingsmiddel toevoegen.

Leien dak

Bij een leien dak gebruik je best geen hoge druk. Om schade te vermijden reinig je het dak best onder een lage druk.

Rieten dak

Ook bij een rieten dak is voorzichtigheid geboden. Bij een rieten dak gebruik je bij het reinigen zelfs helemaal geen water. Om een rieten dak te reinigen zal men een dun laagje van het riet wegscheren.

Dak ontmossen

dak ontmossen © Shutterstock - Regelmatig je dak ontmossen helpt erger voorkomen

Eén van de meest voorkomende vormen van verontreiniging bij een dak is mosvorming. Een dak vol mos ziet niet mooi uit, maar dat is zeker niet het enige probleem. Mosvorming op het dak kan na verloop van tijd leiden tot lekkages, en dus ook tot vochtproblemen.

Mossen op het dak kunnen de dakbedekking namelijk poreus maken. Hierdoor kan regenwater in het dak sijpelen. Bij vriesweer kan dit vocht uitzetten, waardoor er barsten en scheuren in de dakbedekking kunnen ontstaan. Als gevolg hiervan kan nog meer vocht in het dak dringen, en schade toebrengen aan de dakconstructie en de dakisolatie.

Voor het ontmossen van het dak kan je op verschillende manieren te werk gaan. Voor een gedetailleerde werkwijze voor het ontmossen van het dak, verwijzen we je door naar ons artikel hierover.

Hoe ga je precies te werk bij het ontmossen van een dak?


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten


dak reinigen © Shutterstock - Een algemene dakreiniging kan je uitvoeren met of zonder reinigingsmiddel

Dakcoating aanbrengen

dakcoating © Shutterstock - Door een dakcoating aan te brengen geef je je dak een extra beschermlaag

Een dak ontmossen en reinigen kan heel veel problemen verhelpen. Maar je kan er ook voor zorgen dat deze problemen in de toekomst veel minder snel opduiken.

Dit kan je doen door een dakcoating op je dak aan te brengen. Een dakcoating is een beschermlaag die ervoor zorgt dat mossen en algen zich veel minder snel zullen kunnen hechten op het dak. De dakcoating beschermt je dak bovendien tegen allerlei weersinvloeden, waardoor het minder snel vuil wordt.

Je mag enkel een dakcoating aanbrengen op een dak dat perfect gereinigd is. Je zal je dak dus eerst moeten ontmossen en reinigen.

Qua coating zelf heb je verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor een transparante coating, waardoor het uitzicht van je dak hetzelfde blijft. Maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een gekleurde coating. Hierdoor ziet je dak er helemaal uit als nieuw.

Lees meer over de voordelen en de werkwijze bij het aanbrengen van een dakcoating.

Dakgoot reinigen

dakgoot reinigen © Shutterstock - Ook het reinigen van je dakgoot is een typisch reinigingswerkje op het dak

Een ander typisch reinigingswerkje op het dak, is het reinigen van de dakgoot. In de dakgoot komt namelijk makkelijk allerlei vuiligheid terecht, zoals mossen, bladeren en takken. Door deze vuiligheid kan de dakgoot verstopt raken, en kan het regenwater dus niet meer wegvloeien zoals het hoort. Ook hierdoor kunnen lekken ontstaan. Door het zwaardere gewicht van de verstopte dakgoot kunnen ook voegen van de buitenmuur losgerukt worden.

Een verstopte dakgoot kan makkelijk verholpen worden door alle bladeren en andere vuiligheid uit de dakgoot te verwijderen. Daarna kan je de dakgoot eventueel nog reinigen met een hogedrukreiniger.

Maar je hoeft zeker niet te wachten tot de dakgoot effectief verstopt is. Door op tijd en stond losse bladeren te verwijderen, kan je een verstopping voorkomen. Ook bomen in de buurt kan je best preventief snoeien, om te voorkomen dat de bladeren op het dak terechtkomen.

Hoe een dak reinigen: stappenplan

Het reinigen van een dak gebeurt volgens een strak stappenplan. Je mag er niet zomaar invliegen, omdat niet elke reiniging even geschikt is voor elk type dak. Sommige daktypes moet immers op een speciale manier gereinigd worden. Ook mag je niet overal reinigingsproducten gebruiken.

Dakreiniging laat je dus best over aan een gespecialiseerde firma. Zij hebben niet alleen de juiste middelen om een dak te reinigen, ze hebben ook de nodige kennis van zaken. Dit is hoe ze te werk gaan.

Analyse

In de eerste fase moet het dak geanalyseerd worden. Met welk type vervuiling heb je te maken, en hoe pak je de dakreiniging best aan? Hoe je dak gereinigd moet worden, hangt niet alleen af van de aard van de vervuiling, maar ook van het daktype. Bij leien daken en rieten daken moet je bijvoorbeeld heel voorzichtig omspringen met de reinigingstechniek die je toepast.

Ook met het gebruik van reinigingsproducten en de waterdruk moet je voorzichtig zijn. Sommige daktypes verdragen immers geen agressieve reinigingsmiddelen of hoge waterdruk. Kies je de verkeerde reinigingsmethode, dan kan je blijvende schade aanbrengen aan het dak.

Omwille van de risico’s als gevolg van het kiezen van de verkeerde reinigingstechniek, laat je de reiniging dus best uitvoeren door een professionele firma.

Dakreiniging

Eens je je dak hebt geanalyseerd en de juiste reinigingstechniek hebt bepaald, is het tijd om je dak te reinigen.

De reinigingstechniek die je moet hanteren, hangt voornamelijk af van de aard van de vervuiling en het type dakbedekking. Daken met dakpannen of dakplaten kan je reinigen met een hogedrukreiniger, en eventueel een reinigingsmiddel bij zware vervuiling.

Bij leien daken gebruik je best een lagere druk. Voor rieten daken moet je een speciale reinigingstechniek zonder water hanteren.

Bescherming

Na het reinigen van het dak is het verstandig om een extra beschermlaag of dakcoating op je dak aan te brengen. In deze stap wordt een desinfecterend middel op het dak gespoten, waardoor je dak beter beschermd wordt tegen mossen, algen en vuil.

Wat de dakcoating betreft, kan je kiezen voor een transparante of een gekleurde coating.

dak ontmossen © Shutterstock - Geef je dak een vernieuwde look door regelmatig te ontmossen

Wat is de prijs voor een dakreiniging?

De prijs voor het laten reinigen van je dak hangt in de eerste plaats af van de oppervlakte van je dak. Maar ook de aard van de reiniging bepaalt natuurlijk de prijs. Zo zal de prijs hoger liggen indien je je dak naast het reinigen ook nog laat ontmossen en coaten.

Voor het reinigen en ontmossen van je dak betaal je gemiddeld een prijs tussen de 9 en de 15 euro per m². Wil je je dak nadien ook nog beschermen met een dakcoating, dan zal de prijs schommelen tussen de 30 en de 45 euro per m².

Gratis offertes voor het reinigen van je dak

Een dakreiniging laat je best uitvoeren door een gespecialiseerde firma. Ben je benieuwd naar de prijs? Via onderstaand formulier vraag je meteen meerdere offertes aan bij gespecialiseerde firma's in de buurt. Vergelijk de prijzen, en sluit zo steeds de beste deal.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakwerker in uw buurt
Vergelijk gratis meerdere offertes