×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Betonnen sneldakpannen: uitvoeringen, voordelen en prijzen

Betonnen dakpannen vormen een goedkoper alternatief voor kleidakpannen. Ze passen zowel op moderne als op traditionele woningen. Betonnen dakpannen hebben enkele interessante voordelen ten opzichte van kleidakpannen en andere daktypes.

Laten we deze voordelen eens ontdekken. Welke soorten betonnen dakpannen zijn er? Hoe onderhoud je ze? En hoeveel kosten ze?

In dit artikel:

Wat zijn betonnen sneldekpannen?

sneldekpannen © Shutterstock - Betonnen sneldekpannen zijn een goedkoper alternatief voor klassieke kleidakpannen

Betonnen sneldakpannen worden vaak gekozen als alternatief voor de klassieke kleidakpannen. Ze zijn een pak goedkoper dan dakpannen uit klei, en bovendien hebben ze ook een heleboel voordelen. Dat maakt dat ze een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding hebben.

Betonnen sneldekpannen zijn doorgaans ook groter dan dakpannen uit klei. De breedte schommelt rond de 30 cm, terwijl ze gemiddeld zo’n 42 cm lang zijn. Het voordeel van dit grote formaat is dat de betonnen dakpannen snel gelegd kunnen worden. Vandaar komt ook de naam sneldekpannen.

Om betonnen dakpannen te beschermen tegen allerlei weersinvloeden, worden ze bij de fabricage ook voorzien van een speciale beschermende coating. Hierdoor zijn ze bestand tegen onder meer UV-stralen, koude temperaturen, vocht en vervuiling. Zo’n coating kan uit verschillende substanties bestaan, maar meestal kiest men voor een synthetisch acrylaat. Dit is een transparante coating, waardoor het uitzicht van de dakpan niet beïnvloed wordt. Wel kan je kiezen voor bv. een glanzende of een matte uitstraling.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten


sneldekpannen © Shutterstock - Sneldekpannen zijn tegenwoordig een heel populair type dakbedekking

Soorten betonnen dakpannen

Grofweg kan je kiezen uit twee soorten betonnen dakpannen. Je kan kiezen voor enerzijds de vlakke dakpannen, en anderzijds de golvende of gewelfde dakpannen. Die laatste dakpannen kenmerken zich door hun golvende beweging, iets wat je bij de kleidakpannen ook ziet. Golvende betonpannen worden dan ook vooral geplaatst bij meer traditionele of landelijk woningen.

Vlakke betonpannen hebben daarentegen een strakkere uitstraling, en worden vooral gekozen voor moderne woningen.

sneldekpannen © Shutterstock - Sneldekpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren

Kleuren

Naast de vorm zijn er ook nog veel keuzemogelijkheden op vlak van kleur. Betonnen dakpannen zijn vooral verkrijgbaar in de meer ingetogen kleuren, zoals grijs, zwart, antraciet, bruin en steenrood. Betonnen dakpannen zijn tegenwoordig tot in de kern gekleurd. Dat betekent dat ze heel kleurvast zijn, en dus niet hun kleur zullen verliezen bij bv. schade.

Betonnen dakpannen zijn ook vaak afgewerkt met een beschermende coating. Deze coating is transparant, maar kan de dakpan wel een (half)glanzende of matte uitstraling geven.

Wat zijn de voordelen en nadelen van sneldekpannen?

In dit artikel zijn al vele voordelen van betonnen sneldekpannen aan bod gekomen. Maar er zijn ook enkele minpuntjes te noteren. Een overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen.

Voordelen van betonnen dakpannen

+ Betonnen dakpannen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ze hebben vele voordelen, en zijn over het algemeen ook een pak goedkoper dan kleidakpannen.

+ Betonnen dakpannen zijn veel ecologischer dan kleidakpannen. Ze worden gemaakt op basis van quasi onuitputtelijke grondstoffen, en bovendien vergt het productieproces zeer weinig energie.

+ Omwille van het grotere formaat zijn betonnen dakpannen, en dan in het bijzonder de sneldekpannen, heel snel op het dak te leggen. Dit verkort de werktijd, en dat is natuurlijk ook voordelig voor de totale kostprijs.

+ Betonpannen zijn beschikbaar in verschillende vormen en kleuren. Hierdoor vind je steeds een geschikte dakpan voor je woning, of het nu om een moderne of om een meer landelijke woning gaat.

+ In tegenstelling tot kleidakpannen worden betonnen dakpannen niet gebakken, maar wel gedroogd. Dit betekent dat ze niet krimpen of vervormen tijdens het droogproces. Betonnen dakpannen zijn dus heel maatvast en vormvast, en sluiten perfect aan.

+ Betonnen dakpannen zijn tot in de kern gekleurd. Hierdoor zijn ze heel kleurvast, en zullen kleine beschadigingen weinig invloed hebben op het uitzicht van je dakpan.

+ Betonnen dakpannen worden voorzien van een beschermende coating. Ze zijn daarom heel goed bestand tegen allerlei weersinvloeden, zoals UV-straling, extreme temperaturen, vocht en vervuiling.

Nadelen van betonnen dakpannen

In vergelijking met kleidakpannen zijn betonnen dakpannen iets minder duurzaam. Ze gaan doorgaans zo’n 35 tot 50 jaar lang mee, terwijl de levensduur bij dakpannen uit klei veel langer is.

Ook het verouderingsproces gaat iets sneller bij betonnen dakpannen. Doorgaans zal dit verouderingsproces voor het eerst zichtbaar zijn vanaf 15 jaar.

Betonnen dakpannen zijn iets gevoeliger voor mosvorming. Maar dit is op te lossen door een coating op de dakpannen aan te brengen.

Liever dakpannen uit klei? Ontdek de kenmerken en voordelen van kleidakpannen.

sneldekpannen © Shutterstock - Sneldekpannen zijn tegenwoordig een heel populair type dakbedekking

Hoe lang gaan betonnen dakpannen mee?

sneldekpannen © Shutterstock - Betonnen sneldekpannen gaan, mits een goed onderhoud, heel lang mee

De levensduur van betonnen dakpannen bedraagt dus zo’n 35 à 50 jaar. Hoe lang de levensduur precies bedraagt, hangt af van verschillende factoren.

Regelmatig onderhoud zal de levensduur van je betonnen dakpannen zeker verlengen. Laat je dakpannen dus zeker regelmatig reinigen.

Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals de locatie van het dak en de vochtbelasting. Indien je dakpannen door lange periodes van schaduw langer vochtig blijven, zullen ze sneller slijten. Ook de nabijheid van bomen kan een invloed uitoefenen op de levensduur. Niet enkel door de schaduw die ze werpen, maar ook door het verlies van bladeren op het dak. Ook dit vertraagt het drogingsproces van je dakpannen, en kan je dakbedekking sneller doen slijten.

Hoe betonnen sneldekpannen onderhouden?

Betonnen dakpannen laat je dus best periodiek onderhouden om de levensduur van je dak te verlengen. Geef je dak periodiek een reinigingsbeurt.

Bij het reinigen van je dak hou je best rekening met een aantal belangrijke aandachtspunten. Gebruik bijvoorbeeld geen agressieve reinigingsmiddelen zoals azijn of chloor. Dit kan namelijk de beschermende coatinglaag van je dakpannen beschadigen. Gebruik dus liever een neutraal schoonmaakproduct, dat speciaal gericht is voor het verwijderen van mossen en groene aanslag.

Om dezelfde reden is het aan te raden om geen hogedrukspuit te gebruiken. Door een te hoge druk kan de toplaag beschadigd raken. Wil je toch een hogedrukspuit gebruiken? Doe dit dan enkel bij nieuwere dakpannen, onder een lagere druk en met voldoende afstand tot de dakpannen.

De beste raad is om zoals steeds een beroep te doen op een professionele reinigingsfirma. Zij weten hoe ze te werk moeten gaan, en laten je dak er weer als nieuw uitzien.

sneldekpannen © Shutterstock - Laat je sneldekpannen periodiek onderhouden om de levensduur van je dak te verlengen

Wat is de prijs van betonnen sneldekpannen?

Sneldekpannen zijn dus een pak goedkoper dan kleidakpannen. Ze hebben een groter formaat, en je hebt er dus minder nodig per vierkante meter. Door hun grotere formaat kunnen ze ook sneller gelegd worden, en hierdoor betaal je minder aan arbeidsuren.

Voor het bedekken van je dak met betonnen dakpannen betaal je gemiddeld zo’n 30 tot 45 euro per m².

Voor het bedekken van je dak met betonnen dakpannen betaal je gemiddeld zo’n 30 tot 45 euro per m². De exacte prijs zal afhangen van het type dakpan dat je gebruikt, maar ook de totale oppervlakte van je dak en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Hoe groter de dakpan, hoe minder je relatief gezien betaalt per vierkante meter. Hoe kleiner de dakpan, hoe meer plaatsingstijd nodig is, en hoe hoger de kost per vierkante meter.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je je dak te bedekken met betonnen dakpannen? Aarzel niet om een beroep te doen op een professionele dakwerker. Via onderstaand formulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij verschillende dakwerkers in jouw buurt. Zij zullen je elk een offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen goed, want je kan er al gauw enkele honderden euro's mee besparen.

Alle offertes zijn bovendien volledig gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakwerker in uw buurt
Vergelijk gratis meerdere offertes