×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakpannen: welke soorten zijn er? Voordelen en prijzen

Dakpannen zijn in ons land nog steeds één van de meest populaire soorten dakbedekking. Ze zijn stevig, houden vocht goed tegen, en bieden de nodige bescherming aan je woning.

Dakpannen bestaan bovendien in verschillende vormen en materialen. Qua materialen kan je kiezen uit dakpannen in beton of dakpannen gemaakt van klei. Qua vorm bestaat de keuze uit holle dakpannen of platte dakpannen.

Laten we eens kijken wat de voordelen zijn van elk type dakpan, en hoeveel ze kosten.

In dit artikel:

Betonnen dakpannen vs keramische dakpannen

Op vlak van materialen zijn dakpannen dus onder te verdelen in betonnen dakpannen en keramische dakpannen of kleidakpannen. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de twee, die je keuze voor een bepaald materiaal kunnen bepalen.

Betonnen dakpannen (sneldekpannen)

betonnen dakpannen © Shutterstock - Een dak bedekt met sneldekpannen

Betonnen dakpannen zijn gemaakt op basis van zand, cement, en eventueel nog een paar toevoegingsstoffen. Ze zijn populair omwille van het feit dat ze goedkoper zijn dan kleidakpannen.

Betondakpannen zijn te verkrijgen in verschillende vormen. Zo kan je kiezen voor platte dakpannen of holle dakpannen.

Dakpannen zijn voorzien van sluitingen, die ervoor zorgen dat regenwater niet onder de dakpannen kan vloeien en wateroverlast veroorzaken. Betonnen dakpannen zijn te verkrijgen met sluitingen aan de bovenkant (kopsluitingen) of sluitingen aan de zijkant (zijdelingse sluiting). Dakpannen zonder sluiting zijn ook mogelijk, maar dan moeten ze op een speciale manier gelegd worden.

Om dakpannen te beschermen tegen mossen, algen en vuil, kunnen ze nog een speciale beschermende coating krijgen. De coating zal er bovendien voor zorgen dat de levensduur van de dakpannen verlengd wordt.

sneldekpannen © Shutterstock - Een dak bedekt met sneldekpannen

Voordelen van betonnen dakpannen

+ Beton heeft een goedkoper productieproces dan klei, wat betekent dat betonnen dakpannen ook goedkoper zijn dan keramische dakpannen.

+ Betonnen dakpannen hebben niet enkel een goedkoper productieproces, maar ook een milieuvriendelijker productieproces. Ze moeten immers niet gebakken worden zoals kleidakpannen.

+ Betonnen dakpannen zijn heel snel en makkelijk te leggen.

+ Dakpannen in beton kunnen zeer goed overweg met allerlei weersomstandigheden. Zo vormen vorst en regen geen enkel probleem, en ook de UV-stralen van de zon hebben geen invloed op dit type dakpannen.

+ Soms zijn er speciale dakpannen nodig voor de meer complexe zones van het dak, zoals de nok en de randen. Hiervoor zijn speciale dakpannen te verkrijgen.

+ Betonpannen hebben een levensduur die kan oplopen tot meer dan 30 jaar.

Prijs van betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen hebben een prijs die schommelt tussen de 30 en de 45 euro per vierkante meter, inclusief BTW en plaatsing. Hoeveel je precies betaalt hangt af van het type dakpan, de kwaliteit van het beton en de manier waarop de dakpan is afgewerkt. Zo kunnen dakpannen verschillen al naargelang ze een coating hebben gekregen, of al naargelang de kleur.

betonnen sneldekpannen © Shutterstock - Een dak bedekt met betonnen dakpannen

Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakwerker?

Vergelijk prijzen van professionele dakwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakwerkers

aanvraag starten


dakpannen © Shutterstock - Dakpannen zijn nog altijd één van de populairste soorten dakbedekking

Keramische dakpannen (kleidakpannen)

kleidakpannen © Shutterstock - De opbouw van een dak met klassieke kleidakpannen

Keramische dakpannen zijn de tweede groep dakpannen. Dit type dakpannen heeft een mooie natuurlijke uitstraling omwille van hun kleikleur. Indien gewenst kunnen ze ook geleverd worden in andere kleuren. De dakpannen zullen in dat geval een speciaal productieproces doorlopen, waarbij de dakpannen bespoten worden met een speciale, kleihoudende suspensie.

Keramische dakpannen zijn gekleurd tot in hun kern, waardoor ze mooi kleurvast blijven. Ze zijn bovendien heel stevig, wat hen heel duurzaam maakt en hen een hele lange levensduur geeft.

Keramische dakpannen worden gemaakt op basis van gebakken klei. Ook kleidakpannen zijn te verkrijgen in gegolfde en platte uitvoering. Ze zijn beschikbaar in standaard formaten, maar ook in extra grote formaten. Dit heeft als voordeel dat de dakpannen sneller gelegd kunnen worden.

Net als bij betonnen dakpannen wordt er bij de kleidakpannen vaak een extra beschermingslaag voorzien, in de vorm van een glazuurlaag. Deze beschermingslaag moet de dakpannen beschermen tegen vuil, algen en mossen.

kleidakpannen © Shutterstock - De opbouw van een dak met keramische dakpannen

Voordelen van keramische dakpannen

+ Keramische dakpannen zien er natuurlijker en authentieker uit dan betonnen dakpannen, aangezien ze worden gemaakt op basis van natuurlijke producten.

+ Dakpannen in keramiek zijn steviger en duurzamer dan betonnen dakpannen. Ze hebben een levensduur die kan oplopen tot meer dan 50 jaar.

+ Keramische dakpannen zijn gekleurd tot in hun kern, en zijn dus heel kleurvast.

+ Indien je op keramische dakpannen nog een bijkomende glazuurlaag aanbrengt, dan zijn ze extra beschermd tegen mossen, algen en vuil.

Prijs van kleidakpannen

Omwille van een iets duurder productieproces zijn kleidakpannen iets duurder dan betonnen dakpannen. Keramische dakpannen hebben een prijs die schommelt tussen de 45 en de 60 euro per vierkante meter (inclusief btw en plaatsing). Ook hier wordt de exacte prijs bepaald door het type dakpan dat je kiest, en de afwerking van de dakpan.

dakpannen © Shutterstock - Dakpannen zijn nog altijd één van de populairste soorten dakbedekking

Holle dakpannen vs platte dakpannen

Dakpannen kunnen ook onderverdeeld worden op basis van hun vorm. Er kan een onderscheid gemaak worden tussen holle dakpannen en platte dakpannen of tegelpannen.

Welke dakpan je juist moet kiezen, hangt voornamelijk af van de hellingsgraad van je dak. Platte dakpannen kunnen bijvoorbeeld enkel gebruikt worden wanneer het dak een hellingsgraad heeft van minstens 35°. Holle dakpannen kunnen dan weer gebruikt worden bij daken met een hellingsgraad vanaf 20 à 25°.

Indien je de verkeerde dakpan gebruikt bij een dak met een te lage hellingsgraad, dan kan je problemen krijgen met lekkages. Het is dus belangrijk om je te houden aan de juiste richtlijnen.

holle-dakpannen © Shutterstock - Een dak bedekt met holle dakpannen

Holle dakpannen

Holle dakpannen zijn te verkrijgen in drie verschillende soorten.

Holle dakpannen zonder sluiting

Dit is de klassieke dakpan die we allemaal kennen. Deze dakpan heeft een licht gebogen vorm, en geen sluiting. Deze dakpan mag dan ook enkel gebruikt worden bij daken met een minimale hellingsgraad van 25°.

Holle dakpannen met sluiting

Dit type dakpan is wel in het bezit van een sluiting. Deze kopsluiting bevindt zich aan de bovenkant van de dakpan, en loopt met de vorm van de dakpan mee. Dankzij de kopsluiting mag deze dakpan gebruikt worden bij daken met een hellingsgraad van zo'n 22 à 25°.

Holle dakpannen met lichte golving

Tot slot kan je ook nog kiezen voor holle dakpannen met een licht golving. Deze dakpannen kunnen gebruikt worden bij licht hellende daken met een hellingsgraad van zo'n 20°.

tegelpannen © Shutterstock - Een dak bedekt met tegelpannen

Platte dakpannen

Ook de platte dakpannen zijn te verkrijgen in drie verschillende soorten.

Platte dakpannen met ribben en sluitingen

Dit type dakpan is in het bezit van een centrale rib, die voor stevigheid zorgt. Daarnaast heeft dit type dakpan ook een sluiting, waardoor ze goed aansluiten bij de naburige dakpan. Deze dakpannen kunnen gebruikt worden bij daken met een minimale hellingsgraad van 25°.

Platte dakpannen met sluitingen

Dit type dakpan heeft een platte vorm en is in het bezit van een sluiting. Van dit type dakpannen zijn verschillende modellen beschikbaar. Afhankelijk van het model dat je kiest, is de dakpan te gebruiken bij daken met een minimale hellingsgraad tussen 25 en 35°.

Tegelpannen

Tot slot kan je ook nog kiezen voor tegelpannen. Dit zijn platte dakpannen zonder sluiting. Omwille van hun eigenschappen zijn deze dakpannen enkel te gebruiken bij daken met een minimale hellingsgraad van 35°.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wil je graag je dak bedekken met dakpannen, en ben je op zoek naar advies en een gedetailleerde prijsofferte? Bij ons ben je aan het goede adres. Vul onderstaand formulier in, en wij gaan voor jou op zoek naar de beste dakwerkers actief in jouw regio. Zij sturen je elk een gratis offerte op maat op, die je rustig kan vergelijken.

Kies er de beste deal uit, en betaal nooit teveel voor je dakwerken. Geen goede offerte ontvangen? Geen nood, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend!


dakwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakwerker in uw buurt
Vergelijk gratis meerdere offertes